ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

В ход е мащабната програма на Община Русе за подобряване на градската среда

05.05.2023

Над 22 млн. лв. общинско, държавно и кредитно финансиране влага Община Русе в мащабната програма за подобряване на градската среда. До момента в общинския бюджет не са акумулирани толкова много средства за ремонти и това ще даде възможност за масово подобряване на състоянието на пътната мрежа и паркингите в Русе, за които не е полагана грижа години наред.

„Целта ни е да подобрим микроградската среда, където живеем всички ние. Това е предпоставка за по-добро качество на живот и в дългосрочен план ще се отрази добре на русенци“, коментира кметът Пенчо Милков.

Пет от обектите в програмата на Общинското предприятие „Комунални дейности“ са вече изпълнени. Това са:

- участъкът от ул. Околчица пред блокове 82 и 85 в кв. „Здравец“;

- пътната връзка между ул.“Дряновска“ и бул. „Липник“;

- ул. „Централна“ в  кв. „ДЗС“;

- участък от ул. Никола Табаков между бл.109 и 104 в „Чародейка“;

- подходът към училище „Никола Обретенов“, осигуряващ достъп на хора с увреждания.

През следващите месеци програмата предвижда ремонти в кв. „Здравец - Север 1“  - улиците „Рупел“ и „Бабуна планина“, както и паркингите и подходите към едноименните блокове. С подобряване на метеорологичните условия ще бъде завършен и паркингът на бл. Потсдам 2. В следващите месеци се предвижда да бъдат асфалтирани паркингите при бл. Поп Харитон и бл. Бачо Киро, както и няколко междублокови пространства в кв. „Родина“ – при блокове Сакар планина, Лозен планина, Вежен и Панагюрище. Ремонта на алеите и изграждането на осветление в Парка на възрожденците ще продължи, като се планира по подобен начин да се обновят и градинката при пл. „Дунав“  и тази при Американското пазарче.

Паралелно с тези дейности, ремонти се извършват и от строителните бригади на „Пътинженеринг“. Завършени са паркингите при блокове 7, 8, 9, 14 и 44 в кв. „Дружба“, както и при бл. „Панайот Хитов“. На фирмата ще бъде възложен още ремонт на паркингите при бл. Люба Ивошевич, бл. Шабла (кв.“Възраждане“), при бл. Вяра 2 (ЦЮР), ул. „Витоша“, както и една улица в с. Долно Абланово.

Със средства, отпуснати от държавата, ще се ремонтират улиците „Солун“, „Тулча“, „Плиска“ и „Доростол“. По тях се действа по одобрени проекти от 2018 г., на които е възложена преработка.

Още 24 улици и участъци от улици ще бъдат асфалтирани с кредитни средства, като след проведената от Общината конкурсна процедура бе постигната 0,13% лихва. Двугодишният гратисен период ще даде възможност да се ремонтират следните обекти:

ул. Яребична - от ал. Възраждане до ул. Доростол;

ул. Тича - от ул. Згориград до ул. Петрохан;

ул. Згориград-от ул. Шипка до ул. Тича;

ул. Княжеска от ул. Епископ Босилков до ул. Кирил Старцев;

ул. Мария Луиза;

ул. Ангел Кънчев;

ул. Хан Крум - от ул. Борисова до ул. Проф. Асен Златаров;

ул. Д-р Петър Берон-от Община Русе до бул. Ген. Скобелев;

ул. Бистрица;

ул. Проф. Асен Златаров;

ул. Кула - само платно без тротоари;

ул. Велинград - само платно без тротоари;

ул. Рига-от ул. Юндола до ул. Братислава;

ул. Тодор Икономов - от бул. Васил Левски до ул. Никола Табаков; ул. Никола Вапцаров;

ул. Гоце Делчев - от бул. България до бул. Даме Груев;

ал. Възраждане;

ул. Дондуков-Корсаков;

бул. Цар Фердинанд - от ул. Райко Даскалов до ул. Александровска,ул. Войводова; ул. Мостова; ул. Муткурова - от ул. Александровска до бул. Ген. Скобелев;

ул. Ниш - от Бистрица до Солун; ул. Вардар.

За улиците, засегнати от Водния цикъл, които общината иска да асфалтира цялостно, се подписват многостранни споразумения с ВиК. Съгласно тях  ще се предотврати работата „на парче“ и двойното заплащане за един и същ асфалт.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев