ruse

ВИСОКО ДИВЕРСИФИЦИРАНА
ИКОНОМИКА НА УСЛУГИТЕ

ИКОНОМИЧЕСКИ И ИНВЕСТИЦИОНЕН
ПОТЕНЦИАЛ

 

 

icon

Производството заема най-голям дял в местната икономика, като производствените фирми
генерират около 37% от общия обем на приходите от продажби за 2021 г. Лидерската позиция се
заема от отрасъл горива, а производството на части и принадлежности за
автомобили
се превръща в структуроопределящо за икономиката на града.

 

Структура на икономиката на Община Русе

(по приходи от продажби за 2021г.)

 

 

 

Община Русе традиционно е сред общините със силно изразен индустриален профил. Въпреки това по последни данни секторът на търговията взема лек превес, като генерира около 38% от общия обем на приходите от продажби за 2021г. Начело стои отрасъл търговия на едро, който бележи значителен ръст - 30,8% по време на пандемията от Covid-19. Най-голям е делът на търговията с твърди, течни и газообразни горива и търговията с химични вещества.

icon

Непосредствено след това се нарежда индустрията с 36,5% от общия обем на приходите от продажби, като лидерската позиция се заема от отрасъл машини и оборудване, а производството на части и принадлежности за автомобили се превръща в структороопределящо за икономиката на града.

 

icon

Съществен дял в производствения сектор на Русе имат още химическата промишленост, производството на облекло и металургията.

 

icon

Секторът транспорт, складиране и съхранение заема сериозен дял в структурата на местната икономика, благодарение на стратегическото местоположение на областта и добрата и свързаност. Логистиката е бранш, който има голям капацитет за развитие в Русе. Силното позициониране на далекосъобщенията и куриерските дейности се дължи на фирмите от куриерския бранш, които все по-успешно разгръщат своя бизнес тук.

 

icon

Силно диверсифицираният профил се допълва от селското стопанство, строителството, хотелиерството и ресторантьорството, както и фирми в сектора на професионалните дейности (счетоводни, архитектурни, инженерни и юридически дейности, консултантски услуги, операции с недвижими имоти, рекламна дейност и др.).

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев