ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Първите драконови лодки за предстоящото Световно първенство вече са в Русе

19.07.2023

Община Русе получи 4 драконови лодки за Световното първенство през 2025 г., на което ще е домакин. Съоръженията са предоставени безвъзмездно от китайския град Ичун, с който Русе подписа наскоро декларация за установяване на приятелски отношения.

Две от лодките събират 20-членен екипаж, а другите две – отбор от 10 души.

Атрактивните возила ще се използват за подготовка от спортистите, които ще участват в предстоящата надпревара през 2025 г. Предвиждат се и съвместни прояви между Община Русе и съседни общини, които ще помогнат за популяризирането на спорта сред населението и за затвърждаване на добрите връзки между спортните клубове.

От 14 до 19 септември на язовира в Лесопарк „Липник“ ще се проведе и първото събитие с участието на драконовите лодки, в което ще вземат участие атлети от няколко държави в рамките на проект „Sports4GreenDeal“, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура.

Състезанията с драконови лодки засега са предимно масов спорт, като в момента текат преговори между Световната кану-каяк федерация и Международния олимпийски комитет те да станат олимпийска дисциплина. Надпреварите са изключително атрактивни и са наричани така, тъй като носът и кърмата на лодката са във формата на традиционен китайски дракон. Целта на екипажа е една – да достигнат финала преди останалите участници. Ключова фигура в лодката е този, който седи на носа и бие барабана. Той се грижи гребците да спазват темпото и да са в максимален синхрон.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев