ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Общинските съвети на Русе и Гюргево излязоха с декларация за влизане в Шенген

22.06.2023

Кметът Пенчо Милков призова румънската държава за увеличаване капацитета на работа на румънските власти на ГКПП Дунав мост

Общинските съветници на Русе и Гюргево проведоха съвместно заседание в румънския град. Двата органа на местното самоуправление излязоха с обща декларация и писмо до министър-председателите и външните министри на двете държави за ускорени действия в посока приемането им в Шенгенското пространство.

„Връзките между Русе и Гюргево винаги са били за пример. Те не се решават от президенти, министър - председатели или евролидери. Нашата свързаност идва съвсем естествено – от отделния човек. От приятелството, ежедневните ни контакти и съвместната ни работа“, каза Пенчо Милков.

Той настоя румънските власти да увеличат капацитета си на работа на ГКПП Дунав мост, тъй като в момента малкият брой кантари от румънска страна създава предпоставка за спиране работата и на българските гранични полицаи. Това води до опашки и затруднения не само за професионалните шофьори, но и за хиляди граждани, пътуващи ежедневно.

"На ниво румънско-българска граница ние сме пример за сътрудничество умеем да работим заедно, но имаме нужда от зелена светлина за равни възможности и равно третиране по пътя на развитие", сподели кметът на Гюргево Адриан Ангелеску.

Тържествената сесия бе инициирана от Общинския съвет на Гюргево и се осъществи със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева. Официални обръщения към присъстващите отправиха още зам.-кметът и общински съветник от Национал-либералната партия Йонел Мускалу, председателите на Общинските съвети Адриан Дауц и Иво Пазарджиев, зам-председателите Наталия Кръстева и Деница Иванова, както и общинският съветник от Социал-демократичната партия Кодруц Къйнару. Участие взеха над 50 съветници от двете общини.

Припомняме, че на 9 май миналата година съветниците отново заседаваха съвместно, този път в подкрепа на каузата за изграждане на втори мост над Дунав между Русе и Гюргево.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев