ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Община Русе ще подкрепи с 10 000 лв изграждането на паметник на Левски в Тараклия

16.03.2023

Граждани и организации също могат да подкрепят каузата

 

      На днешната редовна сесия на Общинския съвет бе решено Община Русе да подкрепи изграждането на паметник на Васил Левски в град Тараклия, Молдова. Сумата, която ще бъде отделена от общинския бюджет за българската общност там, бе увеличена от 5000 на 10 000 лв. по предложение на общинския съветник Йорданка Даневска.

     „Нашият град носи отговорност към своите побратими на север, защото явно държавата не е била толкова активна в своята помощ към тях“, обърна се кметът Пенчо Милков към присъстващите и още веднъж призова при желание и възможност русенци също да се включат с дарения за родолюбивата кауза.

     Той отбеляза, че Община Русе е направила първите стъпки за приобщаване на българите от Тараклия към местните инициативи, като отправя специална покана за включването им в тазгодишното 53-то издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“. Музикалният форум се провежда в Парка на младежта и в него се включват любители на автентичната българска музика от цяла България. По думите на кмета бесарабската общност в Молдова високо ще оцени събитието, като участниците ще се почувстват като у дома си, въпреки разстоянието, делящо двете държави. 

      По случай Деня на независимостта на България 22 септември в град Тараклия ще бъде открит Младежки мултикултурен център „Васил Левски“. Желанието на българската бесарабска общност в района е да се изгради и паметник на Апостола в града, отбелязващ 150-ата годишнина от смъртта на националния герой. Сумата, необходима за изграждането на паметника, е 75 хиляди лв., като до момента са събрани 28 хиляди.

      Изграждането на монумента е съвместна инициатива с Асоциацията на българите по света, община Варна и с помощта на доброволни дарения от други народи.

      Община Русе отправя апел към своите граждани, които желаят да подкрепят българската бесарабска общност в район Тараклия за изграждането на паметник на Васил Левски, да го направят тук:

        Банкова сметка на Община Русе за дарения

 

банка :            ИНВЕСТБАНК АД ,  ФЦ РУСЕ

банков код:    IORTBGSF

сметка:           BG 96 IORT 73798400080000

Задължително се изписва и кодът за вид плащане:

-  за дарения от страната: 445100

-  за дарения от чужбина:  445200

       В основанието на платежното нареждане задължително се отбелязва целта на дарението.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев