ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Община Русе прекратява предсрочно договора и с втория концесионер на спирките

16.02.2023

С 37 гласа „за“ общинските съветници дадоха съгласието си Община Русе да прекрати предсрочно договора за концесия на 130 спирки на градския транспорт в Русе, разположени в Зона 1.

Той е сключен през 2012 г. с концесионера „Табак Трафик“ ЕАД и е със срок 15 години.

Промяната се налага във връзка с невъзможността на дружеството да възобнови търговската си дейност, запазвайки положителен икономически баланс, предвид затварянето на търговските обекти, предмет на концесията. С изтичане на законовите срокове за влизане в сила на решението Община Русе ще стане стопанин на спирките и ще може да провежда дейности по поддръжката им.

„В много градове концесионерите си взимат будките с прекратяване на договора, но ние ще проведем процедура за отдаване под наем. Това ще даде възможност за бизнес на русенски семейства”, обяви кметът Пенчо Милков.

До момента „Табак Трафик“ ЕАД е изпълнила инвестиционната си програма в размер на 945 515,88 лв.

Задължение на дружеството е да направи окончателното плащане на годишното концесионно задължение за 2022 г., както и това за 2023 г. до момента на прекратяване.

Фирмата не е предявила финансови претенции към Община Русе и това е включено в споразумението за прекратяване, обясни зам.-кметът Златомира Стефанова.

През 2012 г. спирките от линиите на градския транспорт в Русе са предоставени на концесия на две дружества – „Фактор Плюс“ ЕОД и „Табак Трафик“ ЕАД за срок от 15 години. В резултат на неизпълнението на концесионните задължения и обявяване на дружеството в ликвидация договорът с „Фактор Плюс“ бе прекратен през 2022 г.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев