ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Областният информационен център приключи информационната си обиколка в областта със събитие в Сливо поле

28.04.2023

Информационната обиколка на Областен информационен център – Русе  в областта приключи с днешното посещение в община Сливо поле. На срещата присъстваха земеделски производители, общински служители и други заинтересовани лица.

Както във всички населени места на областта, така и тук участниците в срещата бяха запознати с ИГРП на новите програми и с подмерките, които Програмата за развитие на селските райони 2014 -2020 планира да отвори през настоящата година. Една от тях е 6.4, която подпомага неземеделските дейности в селските общини.

Подмярката 6.4, която подпомага развитието на неземеделски дейности в селските общини, е дългоочаквана и сега интересът към нея е голям. По нея ще могат да кандидатстват земеделски производители, микро предприятия, регистрирани като ЕТ, по ТЗ и ЗК, а също и юридически лица, регистрирани по Закона за занаятите, обясни управителят на центъра Диана Аврамова.  Очаква се подмярката да бъде отворена за кандидатстване през май.

В Сливо поле, както и на срещата в Ценово, имаше въпроси по отношение на възможностите за подкрепа на речния риболов, на производители на риба и аквакултури и тяхната преработка по новата програма „Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021 – 2027. Кой може да кандидатства, за какви дейности и кога индикативно ще се отворят процедурите обясни експертът Габриела Стефанова. По този повод бяха коментирани намеренията на Община Сливо поле да активира „замразената“ през последните 7 години Местна инициативна рибарска група и да продължи да развива МИГ-а си, създаден по ПРСР 2014 – 2020.  Прилагането на подхода ВОМР е успешен начин за развитие на потенциала на конкретни територии, но през предишните програмни периоди в нашата област той бе използван само от общините Сливо поле и Тутракан. При настоящата обиколка стана ясно, че повечето общини имат сдружения, които ще кандидатстват за одобряване на стратегиите им за развитие. 

„Развитие на човешките ресурси“ е другата програма, към чиито процедури в малките населени места има изявен интерес. Общините и неправителствените организации, които са допустими кандидати, стана ясно, че се интересуват от процедурата „Утвърждаване на интеркултурното  образование, чрез култура, наука и спорт“  на програма „Образование“ , която се очаква да бъде отворена през 2023 г.

Освен с индикативните програми за 2023 г. участниците в срещите в различните населени места бяха запознати и с успешни проекти, финансирани по различни програми през изтеклия програмен период. Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова обърна внимание на резултатите от европейските инвестиции по общини и насърчи присъстващите да търсят достоверна информация за европейското финансиране чрез ОИЦ – Русе. Всички получиха наши информационни и рекламни материали.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев