ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Министърът на транспорта Николай Събев: Русе ще има летище

17.12.2021

Летище Русе да заработи като регионално и постепенно да се разраства, както и облекчени процедури за преминаване на пътници и товари през Дунав мост. Това са целите, които транспортният министър Николай Събев си постави на общественото обсъждане за бъдещето и развитието на въздушния и сухопътния транспорт в Русе и региона.

Събитието бе организирано по инициатива на министъра и кмета на Русе Пенчо Милков, а основната му цел бе да бъде чут гласът на русенци, бизнеса и институциите по двата важни въпроса.

„Летище Русе е не просто една мечта, това е символ, за който работим. В началото гледаха на идеята ни с надсмешка, но сега знаем, че е напълно възможно то да се възстанови“, каза Пенчо Милков.

Министър Събев бе категоричен, че отварянето на Летище Русе за граждански полети ще се случи, като във времето в него ще се инвестират средства за надграждането му. Към момента се очаква правителството да отпусне 2,6 млн.лв., за да се изпълнят всички изисквания за осъществяването на полетите. Те ще бъдат предназначени за ремонт на пистата, изграждане на периметрова ограда, осигуряване на система за сигурност и обучение на персонал за работа с нея и др.

„Община Русе със собствени сили ще извърши голяма част от дейностите. Ще възложим ремонтите на общинските предприятия и на фирмата, с която вече работим“, допълни кметът по повод съмненията за забавяне заради утежнените процедури по възлагане на обществени поръчки, свързани с проекта.

 На срещата присъства и Янко Иванов, собственик на авиокомпанията Gullivair, която първа заяви интерес да оперира полетите Русе-София. Той пристигна заедно с председателя на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Бойко Рановски със самолет до Летище Русе. Иванов разказа, че за момента то ще приема пътници единствено денем и при прости метеорологични условия, което ще намали и първоначалните разходи за сдобиване със скъпа метеорологична станция.

         Втората тема, в която гражданите също се включиха активно, бе съкращаване времето за преминаване на тежкотоварните автомобили през ГКПП – Русе „Дунав мост“. Като основен проблем представителите на бизнеса и институциите посочиха дублирането на данни, които митничарите от България и Румъния въвеждат за всеки от преминалите моста. Някои от присъстващите настояваха за поставянето на допълнителни кантари от румънска страна, с което да се съкрати времето за проверка, а други изразиха мнение, че кантарите и ТОЛ-инспекторите нямат място на пункта и трябва да се разположат по трасетата в цялата страна.

         Министър Събев заяви, че Министерството на транспорта ще въведе различни по род мерки, които, приложени в система, ще облекчат режима. Според него, за да се въведат и приложат ефективно, България трябва да е по-активна в комуникацията си с Румъния.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021
© Снимки: Явор Мичев