ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Кметът Пенчо Милков: Всички тирове на територията на община Русе да получават виртуален номер за опашката на Дунав мост

28.06.2023

Предстои сключване на споразумение с оператора на буферния паркинг и издаването на заповед към МВР за строг контрол на реда за изчакване и преминаване през пункта

В официални писма до министър-председателя Николай Денков, министъра на транспорта Георги Гвоздейков и на вътрешните работи Калин Стоянов кметът на Русе Пенчо Милков представи организацията на работа на новооткрития тир паркинг и реда за преминаване през ГКПП „Дунав мост“. Документът бе адресиран и до посланика на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, посланика на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску, постоянния представител на България в ЕС Румен Александров и областния управител Анатоли Станев.

„Не е необходимо да се влиза на новия паркинг, за да бъде получен номер в единната информационна система“, посочва Пенчо Милков. В позицията на Община Русе се подчертава, че настоящата информационна система за проследяване и отчетност на потока от тежкотоварни автомобили, която операторът на съоръжението използва, превръща познатите от десетилетия на русенци километрични опашки във виртуално изчакване. Кметът настоява фирмата оператор да продължи да предоставя поредни номера на всички камиони, престояващи на територията на общината, на които предстои да преминат границата, независимо дали са влезли в новооткрития паркинг и ползват неговите удобства или престояват на друго подобно съоръжение. За да се гарантира спазването на реда, Пенчо Милков ще предложи на „Тир Паркинг Русе“ и сключването на официално писмено споразумение.

„След това писмо, в качеството ми на кмет на Община Русе и на основание чл. 44, ал. 1, т. 2 и 4 от ЗМСМА, ще установя ред за преминаване на тежкотоварните автомобили, като се съобразяват с виртуалната опашка. Софтуерът за подреждане на камионите ще бъде под мониторинга на Община Русе. Шофьорите, избрали да почиват и изчакват в други паркинги, ще бъдат длъжни също да имат номер и когато дойде ред да навлязат на територията на граничния пункт на Република България, ще получават информация по телефон“, посочва кметът.

Сред задълженията по договора с фирмата оператор е предвидено, в случай че държавата въведе единна национална система за проследяване на тежкотоварния трафик, тя да бъде въведена и от „Тир Паркинг Русе“.

Кметът Пенчо Милков призовава адресираните институции за съдействие по няколко основни въпроса, чието разрешаване би облекчило допълнително ситуацията:

- целенасочени действия на държавните органи за усилване работата на митническите служби в България и Румъния;

- осигуряване на строг контрол от органите на реда за спазване на забраната за престой на камионите по русенските булеварди, както и подпомагане спазването на последователността за преминаване през ГКПП „Дунав мост“, така че да няма автомобили, „заобикалящи“ опашката.

Писмото информира, че за разлика от обичайната практика на подобни съоръжения таксата за използване на буферния паркинг е за едно влизане, а не само за 24 часа. Това позволява на шофьорите да останат по-дълго и да ползват услугите му, без да заплащат повторно при изтичане на денонощието.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев