ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Българска бизнес делегация в Китай: Представяне на Русе като ключова бизнес дестинация

02.09.2024

Във връзка с отбелязването на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организира двуседмично посещение на българска бизнес делегация в Китай. Делегацията, включваща представители на различни търговско-промишлени палати, сред които и Русенската търговско-индустриална камара (РТИК), има за цел да насърчи икономическото сътрудничество между двете страни и да представи възможностите за инвестиции в България, с особен акцент върху региона на Русе.

Официално откриване и представяне на региона Русе

На 30 август 2024 г. делегацията беше тържествено приветствана в провинция Фудзиен, югоизточен Китай, известна със своите напреднали икономически зони и ключови пристанища, които играят важна роля в международната търговия на страната. В рамките на откриващата церемония, г-жа Стела Дионисиева, експерт по програми и проекти в РТИК, представи региона на Русе като привлекателна бизнес дестинация с голям потенциал за инвестиции. Тя подчерта стратегическото разположение на Русе на кръстопътя на ключови европейски транспортни коридори и близостта до румънската граница, което го прави логистичен център с изключително значение.

Цели и теми на делегацията

По време на посещението, българската делегация ще има възможността да участва в серия от обучения и бизнес срещи, насочени към задълбочаване на знанията за икономическата среда в Китай и обсъждане на възможностите за бъдещо сътрудничество. Сред основните теми са:

  • Представяне на актуалната икономическа ситуация в Китай: Участниците ще се запознаят с последните тенденции и перспективи за развитие на китайската икономика, която е втората по големина в света.
  • Анализ на търговско-икономическите отношения между България и Китай: Преглед на текущото състояние на бизнес отношенията между двете страни и възможностите за разширяване на сътрудничеството.
  • Интернационализация на бизнеса: Разглеждане на стратегии за разширяване на бизнеса на международните пазари, с фокус върху китайския пазар.
  • Технологии и иновации: Специално внимание ще бъде отделено на развитието на 5G и 6G технологии, зелена енергия и електромобили, които са ключови за бъдещето на индустрията.

Посещение на Китайския Международен Панаир за Инвестиции и Търговия (CIFIT)

Едно от най-значимите събития в рамките на визитата е участието на делегацията в Китайския международен панаир за инвестиции и търговия (CIFIT) в град Сямън. CIFIT е сред най-големите икономически събития в Китай и предоставя платформа за насърчаване на международните инвестиции и икономическо сътрудничество. Българските представители, включително и от Русе, ще имат възможността да се срещнат с потенциални китайски партньори и да проучат възможностите за съвместни инвестиции и проекти.

Какво означава това за бизнеса в Русе?

За Русе, участието в такава високопрофилна международна инициатива е от стратегическо значение. Това е възможност за региона да бъде позициониран като важен партньор за китайски компании, които търсят възможности за разширяване на присъствието си в Европа. Чрез насърчаване на инвестиции в сектори като зелена енергия, високите технологии и инфраструктура, Русе може да привлече нови инвестиции, които ще стимулират икономическия растеж в региона.

Следващи стъпки и бъдещи събития

През следващата седмица делегацията ще участва в специално събитие, организирано съвместно с Посолството на България в Пекин. Целта на това събитие е да се обсъдят допълнителни възможности за сътрудничество и партньорства между български и китайски компании, с акцент върху стратегически сектори като зелена енергия и технологии.

---

Следете нашите социални профили за допълнителна информация и новини:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев