ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Стартира проектът за подмяна на амортизирано улично осветление

27.10.2023

Община Русе стартира проект за модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление на Русе. След изпълнението на дейностите по този договор и по Норвежката програма, ще бъде подменено цялостно амортизираното улично осветление с енергийно-ефективно в града и в кварталите Долапите и Средна Кула. Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще бъдат спестени близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47,64% от тези в Долапите.

След покачването на цените на електроенергия през миналата 2022 г., бяха предприети незабавни мерки за понижаване на разходите за енергия в цялата община. Проектът се реализира чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО), съгласно който инвеститор подменя уличното осветление за своя сметка, а след изпълнение на дейностите, Общината изплаща инвестицията от реализираните гарантирани спестявания. По този начин не възниква тежест върху общинския бюджет, тъй като изплащането на инвестицията се реализира от директните енергийни и експлоатационни спестявания.

Договорът включва проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители. Предвидени са и мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на авторски надзор. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца – 3 месеца за проектиране и 9 месеца за строително-монтажните работи.

Изпълнител на проекта е консорциум „ДТ – Смарт Лайтинг Русе“ с участници в него - „НОВАТЕЛ“ ЕООД и „ЕЛ“ ЕООД. "Новател" ЕООД е собственост на немския телеком „Deutsche Telekom”, който е финансиращият орган по проекта, и има 20 години присъствие на българския пазар, като специализира в изграждане на системи за интелигентно управление на градовете (Smart City). „ЕЛ" ЕООД има над 25 години опит в изграждането и поддръжка на улично осветление, както и енергийна инфраструктура в цялата страна.

 

Източник: Община РусеИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев