ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Регионалното министерство ще проектира спешно уширяването на бул. „България“

16.12.2022

За решаване на проблема с непрекъснато растящия тежкотоварен трафик Министерството на регионалното развитие и благоустройството се ангажира да възложи спешно проектирането на уширяване, както и частичен ремонт на най-критичните участъци по бул. „България“, за което изрично настоя кметът на Русе Пенчо Милков. Това заяви днес ресорният заместник-министър Николай Шушков след работна среща в Русе. По покана на Пенчо Милков в нея се включиха още зам.-министрите на транспорта и на вътрешните работи Николай Найденов и Венцислав Кадинов, председателят на УС на АПИ Венцислав Ангелов и областният управител Анатоли Станев.

По думите на Шушков ГКПП „Дунав мост“ не е най-натовареният пункт в България, но основният проблем е, че трафикът преминава през самия град. Той допълни, че през януари ще бъде обявена обществената поръчка и за ремонта на Дунав мост, като се очаква дейностите да стартират през лятото.

Към края си е проектирането на големия буферен паркинг за 600 тира, който ще бъде изграден от частна фирма върху общински терен. Срокът за строителството му е по-малко от 6 месеца, а срокът за въвеждане в експлоатация на цялото съоръжение - 300 дни. Със средствата, отпуснати от последното редовно правителство – 3 млн. лв., ще се изгради още един, по-малък паркинг, отново върху общинска земя, като обществената поръчка за него също е в ход.

Като най-краткосрочна мярка за овладяване на утежнената ситуация, от която страдат ежедневно хиляди русенци, се предвижда възстановяване на режима на МВР за спиране на тирове във вътрешността на страната по цялото им трасе. Зам.-министърът Венцислав Кадинов обясни, че преди коледните празници трафикът е увеличен и се налага разширяване на периметъра, като камионите вече се спират във Велико Търново и Стара Загора. Те ще бъдат спирани и в областите Ловеч, Плевен, Шумен и Хасково. За целта се мобилизират и допълнителни полицейски екипи, отговарящи обичайно за контрола на битовата престъпност и пътната обстановка.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев