ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Промени в Закона за счетоводството: Влияние върху бизнеса в Русе

19.08.2024

Наскоро приетите изменения в Закона за счетоводството имат потенциал да облекчат значително административната тежест върху бизнеса, особено за малките и средни предприятия. Тези промени могат да имат положително въздействие върху предприятията в Русе, които са ключов двигател на местната икономика.

Какво точно се променя?

  1. Отпадане на задължителния финансов одит за малки предприятия:
    • Малките предприятия с активи до 4 милиона лева, нетни приходи от продажби до 8 милиона лева и среден брой на персонала до 50 души вече няма да са задължени да извършват годишен финансов одит. Тази промяна ще освободи значителни финансови ресурси за малките компании, които могат да бъдат пренасочени към други важни бизнес дейности.
  2. Увеличени прагове за микропредприятия:
    • Праговете за дефиниране на микропредприятия са увеличени, като обхващат активи до 1 милион лева, нетни приходи до 2 милиона лева и персонал до 10 души. Това ще позволи на повече малки компании да се класират като микропредприятия и съответно да се възползват от облекчената административна тежест.
  3. Задължителен финансов одит за по-големи компании:
    • За предприятия, които надвишават посочените прагове, остава задължението за финансов одит. Въпреки това, новите дефиниции и прагове ще позволят на много компании да избягнат този процес, което може да доведе до спестяване на значителни разходи.
  4. Намаляване на административната тежест:
    • Промените в закона също така включват мерки за намаляване на административната тежест, свързана с отчетността на малките и средни предприятия. Това включва опростяване на отчетните форми и намаляване на изискванията за подаване на информация.

Влияние върху бизнеса в Русе

За малките и средни предприятия в Русе, тези промени ще имат директен ефект върху намаляването на разходите и опростяването на процесите за отчетност. Особено важно е това за местния бизнес, който често се сблъсква с ограничени ресурси и високи административни разходи.

С премахването на задължителния финансов одит за значителна част от предприятията, тези компании ще могат да насочат усилията и ресурсите си към развитие и иновации, вместо да се занимават с обременяващи процедури. В допълнение, новите дефиниции и увеличените прагове ще дадат възможност на още повече фирми да се възползват от облекчените условия.

Заключение

Промените в Закона за счетоводството представляват важна стъпка към подобряване на бизнес средата в България и конкретно в Русе. Те ще помогнат на предприятията да бъдат по-конкурентоспособни и ефективни, като намалят ненужната административна тежест и освободят ресурси за инвестиции и растеж.

---

Следете нашите социални профили за допълнителна информация и новини:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев