ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Представяне на последното издание на доклада "България в цифри" от БТПП

08.07.2024

Българската Търговско-Промишлена Палата (БТПП) представи на пресконференция пред медиите 15-то поредно издание на "Bulgaria in figures®" 2024 ("България в цифри 2024"). Това издание е регистрирана търговска марка и се радва на висока оценка от държавните институции и партньорски организации. Докладът отразява основни макроикономически индикатори на страната за последните 5 години, включително инвестиционната среда, туризъм, внос и износ, образование и пазар на труда, както и други важни аспекти на българската икономика.

Специално внимание се обръща на класацията на България в международните рейтинги, което може да послужи като важен ориентир за инвеститорите. Критичните позиции на България в тези класации могат да бъдат добра основа за правителството и институциите за създаване на управленска програма и мерки за подобряване на рейтинга на България в международен план. Тази информация е особено ценна за регион Русе, като предоставя данни, които могат да подпомогнат стратегическото планиране и привличането на нови инвестиции в нашия регион.

Основни акценти от доклада:

  • Икономически растеж: Българската икономика продължава растежа си, макар и със забавени темпове. През 2023 г. растежът на БВП е 1,8%, поради глобалните икономически и политически предизвикателства.
  • Безработица и пазар на труда: Безработицата в България остава на ниско ниво от 4,3% през 2023 г., а пазарът на труда е стабилен с леко повишение на коефициента на заетост до 70.7%.
  • Данъчна политика: България поддържа една от най-ниските данъчни ставки в ЕС, с плосък данък от 10% върху личните и корпоративните доходи. Също така, правителството въведе нулева ставка на ДДС за хляб и брашно като антиинфлационна мярка.
  • Финансова стабилност: България има вторият най-нисък брутен публичен дълг в ЕС27, достигайки 21,0% от БВП за третото тримесечие на 2023 г.
  • Инфлация: Средногодишната инфлация в България бележи спад през 2023 г., достигайки 9.5%, след като през 2022 г. бе на ниво от 15,3%.
  • Внос и износ: Износът на България достига 44,3 млрд. евро през 2023 г., с лек спад от 7% спрямо предходната година, докато вносът бележи спад от 10.2%, възлизайки на повече от 49,5 млрд. евро.
  • Чуждестранни инвестиции: Преките чуждестранни инвестиции в България за 2023 г. достигнаха 3619 милиона евро, с най-много привлечени от Швейцария, Австрия и Нидерландия.
  • Средна заплата и образование: Средната месечна заплата достига 1016 евро, което представлява значително увеличение от 14,2% спрямо предходната година. По-голямата част от работната сила (89%) е завършила висше или гимназиално образование.
  • Международни класации: България продължава да се развива и подобрява своята позиция в редица международни класации, включително индекса на свобода на словото, индекса на корупция и индекса за енергиен преход.

Влияние върху регион Русе

Докладът "България в цифри" предоставя ценна информация и анализи, които са от съществено значение за регион Русе. Данните за макроикономическите индикатори и международните класации могат да бъдат използвани от местните власти и бизнеси за стратегическо планиране и вземане на информирани решения. Също така, информацията за данъчната политика и инвестиционната среда може да подпомогне усилията за привличане на нови инвеститори в региона. 

Ниските данъчни ставки и финансовата стабилност на страната предоставят допълнителни стимули за развитие на бизнеса в Русе. Анализът на пазара на труда и средните заплати дава възможност на работодателите да планират по-добре своите човешки ресурси и да подобрят условията на труд. В крайна сметка, изданието "България в цифри" е важен инструмент за всички заинтересовани страни в региона, които работят за икономическото развитие и просперитет на Русе.

За по-подробна информация

За повече подробности и пълния текст на доклада, можете да посетите следния линк: [България в цифри 2024]

---

Анализът е направен на база на информация, предоставена от Българската Търговско-Промишлена Палата (БТПП).

 



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев