ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Община Русе отново е първенец по ефективност на разходите според издание на “Financial times"

21.02.2023

       За трета поредна година Русе е на първо място в класацията на изданието на британския финансов вестник „Файненшъл таймс“ /“Financial times”/ FDI Intelligence. Показателят, въз основа на който е класиран дунавският град, е ефективност на разходите, като той влиза в категорията за малки европейски градове на бъдещето /между 100 и 350 000 жители/.

       На трето, шесто и седмо място в същата категория остават съответно Бургас, Варна и Пловдив. Припомняме, че за изминалата 2022 г. Русе стана обект на няколко чуждестранни инвестиции. Само за последните няколко месеца на 2022 г., във време на криза – икономическа и политическа, благодарение на работата на настоящия кметски екип Русе привлече няколко нови компании. Разширяването на съществуващия автомобилен индустриален клъстер и установяването на нови свързани производства са сред приоритетните възможности за привличане на преки чуждестранни инвестиции в региона. Потенциалът му е оценен подобаващо от световния лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили Ебершпехер, който ще вложи значителни средства в производството на електрически нагреватели в Русе. Строежът на новата производствена база на компанията се очаква да започне през март тази година. Със стъпването си в България доставчикът на автомобили ще отговори на силно нарасналото търсене на европейския пазар.
       Друга фирма, която избра Русе за разширяването на своята дейност, е германската високотехнологична международна компания АTN. Това стана ясно след поредица опознавателни визити с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. ATN е основана през 1999 г. и стартира своята дейност като семейно ориентиран бизнес. След клиентите й са международно признати производители на автомобили като Volkswagen, Mercedes, BMW и Porsche, както и доставчици на медицинска техника, възобновяема енергия и строителната индустрия.
       Производителят на пластмасови изделия по нова технология „СГМ Пластикс“ закупи общински имот в Индустриалния парк на Русе, като перспективите са за разширяване на производствените капацитети. Предимство на компанията е, че прилага метода на шприцоване на пластмаси, при коeто няма негативно въздействие върху околната среда.
       В новостроящия се завод в Мартен ще се извършва пакетиране и разпространение на биохрани. И в момента се предлагат над 100 артикула, като се изнася основно за западните райони на Германия.
       Британската софтуерна компания Endava, която присъства в България от 2017 г., отвори офис в Бизнес парк в Русе. Тя вече оперира от 4 града в страната, като освен в София бяха открити офисите в Пловдив и Русе, очаква се такъв и във Варна.
      Съществуващи фирми също предприемат стъпки към своето разрастване. „Витте Аутомотив България“ удвоява производството си. През лятото на 2022 г. дружеството заяви инвестиционни намерения за разрастване на производствената си база в Индустриалния парк в Русе. Предприятието започва изграждането на допълнителни производствени сгради и мощности в поземлени имоти в местността „Слатина“, след като получи Сертификат за инвестиция Клас А от министъра на иновациите и растежа. От своя страна „Бадер България“, където се произвеждат салони за едни от най-скъпите автомобили в Европа, също е заявила намерение и подготвя изграждането на още една производствена база.
      FDI Intelligence /в превод – разузнаване за преки чуждестранни инвестиции/ е англоезично издание, излизащо на всеки два месеца, което предоставя актуален преглед на глобалната инвестиционна дейност. То достига до над 15 000 международни специалисти в областта на инвестициите. Преките чуждестранни инвестиции създават нови работни места и повече възможности, тъй като инвеститорите изграждат нови компании в чужди държави. Това може да доведе до увеличаване на доходите и покупателната способност на местните жители, което от своя страна води до цялостен тласък в целевите икономики.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев