ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Министър Пулев: Значителна част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат насочени към Северна България

01.12.2022

Преодоляването на регионалния дисбаланс и насочването на значителна част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС към Северна България бяха част от темите, които обсъдиха на работна среща кметът на Русе Пенчо Милков и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Според Пулев за десетилетия Северна България е била поставена в неизгодно положение, но е дошъл моментът държавата да направи нужното и изоставането да бъде преодоляно чрез насърчаване на инвестициите в региона. Като пречка за реализирането на инвестиционни намерения Пенчо Милков изтъкна несигурната вътрешнополитическа обстановка и честата смяна на правителства. Той увери министъра на иновациите и растежа, че няма да спре да привлича вниманието на държавата към Северна България и ще продължи да настоява да бъдат разрешени редица проблеми. Сред тях са тези, свързани с трафика на Дунав мост, както и искането част от приходите, събрани от таксата за преминаване на границата, да постъпва в общинския бюджет.

Кметът запозна министър Пулев с мащабната инициатива на Община Русе за въвеждане на роботиката като част от образователния процес на всички третокласници в училищата от общината. По думите му местната администрация ще продължи да подкрепя процесите за внедряване на иновациите, започващи от ранна възраст, минаващи през училищното образование и намиращи своя логичен завършек в Русенския университет.

Малко по-късно Пенчо Милков и Александър Пулев взеха участие в официална пресконференция, на която от Министерството на иновациите и растежа дадоха подробна информация за четирите процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС, както и възможностите за кандидатстване по тях.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев