ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Кметът Пенчо Милков се срещна с търговския съветник на австрийското посолство

09.03.2023

Добри практики от австрийския модел за дуално обучение бяха представени в Русе

 

        

          Кметът Пенчо Милков се срещна днес с търговския съветник в посолството на Австрия у нас Филип Купфер. Обсъдено бе развитието на търговските отношения между Русе и членовете на Търговската камара на Австрия.

         „Русе е идеалното място за стартиране на пилотни проекти, особено такива в образователната сфера. Тук е градът, където за първи път бе въведена роботиката за всички третокласници от общината“, каза кметът.

         Той изтъкна предимствата на дуалното обучение, което вече осма година се практикува успешно в България. Според него то дава мотивация и способности на младите хора, от каквито има нужда Русе.

            На срещата присъстваха и заместник-кметовете Златомира Стефанова и Енчо Енчев, мениджърът на проекта София Дамянова и икономическият експерт Валери Андреев.

            В Доходното здание се състоя регионалната среща „Бизнесът за образованието“, по време на която бяха представени добри практики от дуалната форма на обучение в Австрия. Форумът се организира по проект „Дуално обучение в България“ / GODUAL при Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria, като Община Русе и Русенската търговско-индустриална камара са основен партньор на проявата.

          На срещата присъстваха заместник–кметът Енчо Енчев, търговският съветник в австрийското посолство Филип Купфер, мениджърът на проекта София Дамянова, експертът в Министерството на образованието и науката Полина Златарска, началникът на РУО–Русе д-р Росица Георгиева, както и представители на образователните институции и русенски фирми, успешно приложили модела за дуално обучение.

           „С диалога, който осъществяваме днес, ще се намери правилната посока, по която да вървим заедно – институции и бизнес, за да може моделът да даде шанс на младите хора да се развиват професионално в своя роден град“, каза заместник-кметът.

            Енчо Енчев благодари на организаторите на събитието за помощта за осъществяване на партньорства между професионалните гимназии и бизнеса.

           Представено бе развитието на проекта от стартирането му през 2015 г. в България. Началото е дадено само в три града и в него са се включили 52-ма ученици. В момента в 21 населени места от страната се осъществява дуално обучение във фирми от австрийския проект GODUAL.

            Дуалната система е форма на обучение в средното образование, с която се натрупва и практически опит. Тя включва професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в предприятие. Дуалното обучение се прилага в страни като Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, Холандия, Китай и др. Навсякъде, където системата работи ефективно, се наблюдават устойчиво ниски нива на младежка безработица. Професиите, в които учениците могат да се обучават чрез дуалната система, се определят чрез закон от всяка държава.

           В община Русе тази система се практикува в няколко професионални гимназии - ПГДВА „Йосиф Вондрак“ / специалностите мебелно производство и полиграфия/, ПГИУ „Елиас Канети“ /специалност търговия/, ПГ по транспорт /специалност автомобилна мехатроника/, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ / специалности архитектурна реставрация, геодезия, недвижими имоти, водно и транспортно строителство, ПГРКК  /специалност речно корабоводене/, ПГМТ „Юрий Гагарин“ /специалности електрически превозни средства и топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна/, ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ /специалности машини и системи с ЦПУ, мехатроника, измервателна и организационна техника/, ПГО „Недка Иван Лазарова“ /специалности конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил, производство на облекло от текстили организация и технология на фризьорските услуги/.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев