ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Кметът Пенчо Милков се срещна с министъра и заместник-министъра на земеделието

09.12.2022

Министърът на земеделието Явор Гечев и неговият заместник Георги Събев посетиха Русе по повод откриването на двудневно международно изложение на продукти от български и румънски местни производители. Събитието се провежда в зала Арена Русе и се реализира от земеделското министерство и Община Русе.

Участниците представят разнообразни продукти, създадени от Местните инициативни групи, които са финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

„След посещението на изложението съм убеден, че и населените места от Община Русе трябва да се обединят в Местна инициативна група (МИГ) или Местна инициативна рибарска група (МИРГ)“, заяви кметът Пенчо Милков.

„Такива събития трябва да се случват редовно, защото имаме нужда да опознаем богатството от собствени продукти, които се произвеждат в страната ни, и да ги подкрепим, като ги купуваме повече“, каза министър Явор Гечев.

Зам.-министърът сподели, че в новия програмен период ще се отпуснат близо 550 млн. лв. по подхода „Водено от общностите местно развитие“. А 250 млн. евро са предвидени за фермерите по Плана за възстановяване и устойчивост. В началото на следващата година министерството започва широкомащабна информационна кампания в цялата страна, която ще представи на земеделците и производителите възможностите за външно финансиране.

Специално обръщение към участниците в изложението отправи и еврокомисарят по земеделието Януш Войчековски. Програмата продължи с тематичен дискусионен форум с чуждестранно участие, посветен на подкрепата на производителите от териториите на Местните инициативни групи и възможностите за сътрудничество. Участие взеха представители на различни институции, законодателни органи и Местните инициативни групи. 

Гости на събитието бяха още областният управител на Русе Анатоли Станев и ръководителят на управляващия орган по подхода „Водено от общностите местно развитие“ в Румъния Богдан Алеку.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев