ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Информационно събитие подкрепя инвестиционния потенциал на Русе

21.06.2024

На 20 юни 2024 г., с подкрепата на Община Русе, се проведе информационното събитие „Пътят към успеха: Финансиране и иновации за бизнеса в Русе“. Организирано от Русенската търговско-индустриална камара в сътрудничество с Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД (Фонд на фондовете), събитието събра широк кръг от участници, включително представители на малки и средни предприятия, финансови посредници, научни институции и банки.

Целта на събитието бе да информира участниците за възможностите за финансиране през програмния период 2021-2027 г. и да предостави платформа за диалог и обмен на опит. Експертите от Фонда на фондовете, Росен Йорданов и Кристина Стоянова, представиха ключови финансови инструменти и възможности за финансиране.

Фондът на фондовете разполага с 2 млрд. лв. публичен ресурс за настоящия програмен период, които са предназначени за подкрепа на различни проекти в бизнеса и обществото.

Основните акценти от презентацията включваха:

  1. Приоритети на финансиране за 2021-2027 г.
    • Иновации и растеж: €356.9 милиона за насърчаване на научни изследвания и иновации, цифровизация и устойчив растеж.
    • Кръгова икономика: €288.7 милиона за проекти, свързани с енергийна ефективност и ресурсна ефективност.
  2. Финансови инструменти
    • Дялови фондове: Фонд "Иновации в предприятията" с бюджет от €34.1 милиона и фонд за високорискови проекти за дигитализация "Nurture I4.0" с бюджет от €52.3 милиона.
    • Дългови инструменти: Инструменти за енергийна ефективност и ресурсна ефективност с бюджети от съответно €133.3 милиона и €155.4 милиона.
  3. Комбинирано финансиране
    • Възможност за съчетаване на безвъзмездни средства и финансови инструменти в единични операции.

Събитието завърши с интерактивна сесия с въпроси и отговори, където участниците обсъждаха различни аспекти на финансирането, включително:

  • Ролята на финансовите посредници: Участниците се интересуваха от ролята и отговорностите на финансовите посредници в процеса на финансиране.
  • Финансиране на научни проекти и изследвания: Участниците обсъдиха възможностите за финансиране на научни изследвания и иновации.
  • Възможности за малки и микро предприятия: Беше отделено специално внимание на специфичните финансови инструменти за малки и микро предприятия.
  • Готовността на банките и финансовите посредници: Бяха зададени въпроси за готовността на банките и финансовите посредници да управляват и отпускат финансови ресурси по различните инструменти.

Заключение

Събитието „Пътят към успеха: Финансиране и иновации за бизнеса в Русе“ беше проведено с подкрепата на Община Русе. Събитието не само предостави ценна информация и възможности за нетуъркинг на участниците, но и допринесе значително за развитието на инвестиционния потенциал на града. На по-късен етап, Русенска Търговско-Индустриална Камара ще работи за организиране на специализирана среща-дискусия с представители на банките и финансовите посредници, за да улесни достъпа на бизнеса до необходимите финансови ресурси и да насърчи устойчивото развитие и иновациите в региона.

Благодарим на всички участници за активното им участие и интерес. Очакваме с нетърпение бъдещите събития, които ще улеснят достъпа на бизнеса до необходимите финансови ресурси и ще насърчат устойчивото развитие и иновациите в региона.

За тези, които не успяха да присъстват или желаят да се запознаят по-подробно с представената информация, предоставяме възможност да изтеглите презентацията на Фонда на фондовете от линка по-долу:

[Изтеглете презентацията]
 



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев