ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Европейската икономика показва признаци на растеж: Какви са следващите стъпки?

02.07.2024

След продължителен период на икономически застой, Европа най-после започва да показва признаци на растеж. Докато американската икономика се развиваше с възхитителни темпове, Европа се бореше да запази стабилността си. Според данни на Европейската комисия, брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС се е повишил с около 3% от 2019 г. насам, което е значително по-малко в сравнение с 9% ръст в Америка.

Въпреки това, икономическите перспективи за Европа се подобряват. През първото тримесечие на 2024 г. еврозоната отчете ръст от 0.3%, който макар и скромен, е първият значителен ръст за последните шест тримесечия и достатъчен за излизане от рецесия. Инфлацията също бе овладяна, като годишният темп на нарастване на цените в еврозоната остана стабилен на 2.4%, малко над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Южна Европа, която традиционно изоставаше, сега се разширява по-бързо от северните страни, благодарение на фонда за възстановяване на ЕС, създаден в разгара на пандемията от COVID-19. В същото време, Северна Европа беше по-силно засегната от високите цени на газа след нахлуването на Русия в Украйна.

Паричната политика също може да подпомогне възстановяването на Европа. Няколко централни банки на континента вече намалиха лихвените проценти, включително Унгария, Чехия и Швеция. Пазарите очакват ЕЦБ да свали основния си лихвен процент три пъти през тази година.

За истински икономически подем обаче са необходими по-висока производителност и реални инвестиции. Възстановяването досега до голяма степен се дължи на вътрешното търсене и по-ниските цени на енергията. Но ако производителността, измерена чрез БВП на работник, не започне да се повишава, Европа рискува да изостане още повече от Америка.

Европейската икономика най-после започва да расте, но сега идва трудната част – поддържането на този растеж и осигуряването на устойчиво икономическо развитие. Инвеститорите трябва да обърнат внимание на новите възможности, които се откриват, и да подкрепят усилията за подобряване на производителността и инвестиционната среда в Европа.

Описаното икономическо развитие в Европа оказва пряко влияние и върху българската икономика, включително регион Русе. Подобрението в европейските икономически перспективи и стабилизирането на инфлацията създават благоприятни условия за инвеститорите и бизнеса в България. Възстановяването на еврозоната и понижените лихвени проценти предоставят възможности за привличане на нови инвестиции и подобряване на икономическата среда в Русе.

Регион Русе, с неговата стратегическа локация и развита инфраструктура, има потенциал да се възползва от тези благоприятни условия, като привлече нови бизнеси и подкрепи съществуващите. Подобрението на производителността и реалните инвестиции в региона ще допринесат за устойчивото му развитие и повишаване на стандарта на живот на местното население.

Европейският икономически растеж е добра новина за България и Русе, но успешното използване на тези възможности изисква активно участие и стратегическо планиране от страна на местните власти и бизнеси.

---

Анализът е направен на база на статия в дигиталното издание на вестник Капитал, която оригинално е публикувана в The Economist.

 



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев