ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Делегация от китайското посолство посети Русе

12.04.2023

Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна днес представители на китайското посолство в България и Китайския институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Те са на тридневна визита в Русе.

На срещата присъстваха културният съветник към посолството Гуан Син, началникът по образователните въпроси Ян Тян, аташето по културните въпроси Дай Ин, както и директорът на института във Велико Търново проф. Дун Юенсин.

Обсъдени бяха домакинството на Русе на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. и организираният от посолството през това лято фестивал „Драконови лодки“.

„Идеята за популяризиране на драконовите лодки в България дойде от Вас“, отбеляза Гуан Син. Той допълни, че фестивалът е най-голямото спортно и културно събитие, което посолството е организирало в страната до момента. Той ще се проведе на 24 и 25 юни на езерото в Панчарево и включва богата културна и музикална програма, производство и продажба на храни, занаятчийски изделия и фотоизложби от Китай. Първият контейнер с драконови лодки, дарени от производители в Китай, е вече на българска земя.

Кметът Пенчо Милков подчерта, че този спорт дава страхотна възможност хора от различни възрасти и различно ниво на подготовка да работят в екип. Той отбеляза и силата на русенските гребци.

„За града ни ще бъде ценно, ако след фестивала някоя от драконовите лодки остане при нас. Така ще се запали интересът на русенци към предстоящото световно първенство, на което сме домакин през 2025 г.“, каза Пенчо Милков.

Разгледани бяха различни възможности за сътрудничество и бе отправена покана за участие на китайски представители в тазгодишното туристическо изложение и ежегоден фестивал „Уикенд туризъм“.

Във вторник гостите се включиха в откриването на изложба с фотоси от Китай и представянето на новите книги от поредицата „Виж Китай“ в Доходното здание. В програмата им са предвидени още посещения на класна стая „Конфуций“ в СУ „Васил Левски“ и едноименната зала в Русенския университет „Ангел Кънчев“, среща със Спортен клуб по ушу „Калагия“, посещения на музеи, Регионалната библиотека и други забележителности в града и региона.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев