ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Делегация от китайския град Ичун посети Русе

26.06.2023

Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна днес 10-членна делегация от китайския град Ичун, начело със заместник-кмета Фанг Янру, представители на различни общински дирекции и спортни експерти. Посещението е във връзка с домакинството на Русе през 2025 г. на Световното първенство по драконови лодки и желанието на двете общини да задълбочат отношенията си в различни сфери на дейност.

„Първенството ще бъде продължение на културните и спортните връзки, които Русе има с китайската общност. Това е още една възможност не само за децата и младежите, но и за всички граждани. Радвам се, че тази наша идея прераства в приятелство, което да развиваме във времето“, сподели кметът и подчерта признателността си към китайското посолство в България за съдействието в установяване на отношенията между двете общини.

Гостите споделиха задоволство от посещението в СУ "Васил Левски", където се срещнаха с ученици, изучаващи китайската култура и език. Днес те ще се запознаят и с възпитаниците на Спортен клуб по ушу "Калагия" към Общинския младежки дом и ще разгледат района на Лесопарк „Липник“ и язовира, където след 2 години ще се проведе световното първенство.

„Нашият град се намира на 10 хиляди километра от Русе, но някак, чрез реката и лодките, се чувстваме много свързани с това място“, подчерта Фанг Янру.

Кметът Пенчо Милков отбеляза, че гребането с драконови лодки дава уникален шанс за спорт, отдих и забавление на семейства, приятелски групи и колеги на открито. Лодките са дълги 12 метра и събират 22-ма души - 20 от тях са гребци, един е водачът отпред, а отзад е кормчията.

Гостите подчертаха, че за участие в състезанието е необходима редовна подготовка. Те подариха на кмета на Русе учебник по драконови лодки, който ще бъде преведен от китайски и ще се използва при подготовката на събитието в следващите месеци. В края на срещата бе подписана и декларация за намерение за установяване на приятелски отношения между Русе и Ичун.

За да почерпят опит, представители на местната администрация се включиха и в първия за България Фестивал на драконови лодки на езерото в Панчарево, организиран от Китайския културен център на 24 и 25 юни.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев