ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Анализ на финансовите резултати на компаниите в България за 2023 г.: Влияние върху ключови сектори в Русе

10.10.2024

През 2023 г. българските компании отбелязват свиване на приходите за първи път от десетилетие, като общите приходи се понижават с 0.95%, достигайки 607.9 млрд. лв. Спадът в счетоводната печалба е с 1.72%, а данъчните загуби нарастват с 14.47%. Въпреки това, основни сектори като търговията и преработващата промишленост продължават да бъдат двигатели на икономическата активност.

Влияние върху бизнеса в Русе

Русе, като важен индустриален и логистичен център в България, остава силно зависим от секторите на търговията, преработващата индустрия и транспорта. Въпреки общото намаление на приходите на национално ниво, тези сектори показват устойчивост и продължават да играят водеща роля в икономиката на страната.

Основни сектори, влияещи върху развитието на Русе 

  • Търговия: През 2023 г. секторът на търговията на национално ниво генерира печалба от 10.5 млрд. лв., което го утвърждава като водещ за страната. Русе, с развитието на своята търговска и логистична инфраструктура, има потенциала да привлича още повече инвестиции в този сектор. През последните години градът затвърждава позицията си като логистичен център, който свързва България с международни пазари.
  • Преработваща промишленост: Този сектор остава ключов за региона с печалба от 8.4 млрд. лв. на национално ниво. Русе е домакин на множество предприятия, които се фокусират върху производството и обработката на продукти, от метали до хранителни стоки, и продължава да играе важна роля в индустриалното развитие на страната.
  • Транспорт и логистика: С географското си положение на кръстопът между Изтока и Запада, Русе продължава да бъде ключов логистичен център за товарни и транспортни потоци. Развитието на инфраструктурата за речен и сухопътен транспорт допринася за устойчивостта на сектора, който продължава да подкрепя икономиката на региона дори в условия на икономическа нестабилност.

Перспективи за растеж и адаптация 

Въпреки сложната макроикономическа обстановка, Русе има възможности да се възползва от своята стратегическа локация и силно развити сектори на търговията и преработващата промишленост. Подобряването на инфраструктурата и привличането на нови инвестиции в транспорта и логистиката може да допринесе за устойчивото икономическо развитие на региона. Важно е местните компании да инвестират в технологични иновации и да търсят нови пазари, за да запазят своята конкурентоспособност.

Заключение 

През 2023 г. икономическите предизвикателства се отразиха на компаниите в цялата страна, включително в Русе. Въпреки това, сектори като търговията, преработващата индустрия и транспорта показват устойчивост и остават водещи в развитието на региона. Инвестициите в тези сектори и продължаващото подобряване на инфраструктурата ще бъдат ключови фактори за икономическия растеж в Русе през следващите години.

Източник: Онлайн издание на вестник Капитал. Оригиналната статия може да бъде прочетена [тук]. 

---

Следете ни за повече новини и актуализации:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев