ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Повишаването на минималната работна заплата: Пречка или стимул за инвестиции в Русе?

24.07.2024

В последната си макропрогноза Българската народна банка (БНБ) очаква разходите за труд да продължат да растат поради недостига на работна сила, ръста на заплатите в администрацията и повишената икономическа активност. Въпреки че някои медии грешно интерпретираха данните като прогнозиращи 20% ръст на минималната работна заплата, БНБ всъщност не изчислява този показател. Реалната стойност на минималната работна заплата за 2025 г. ще бъде определена от Министерството на труда през септември, на базата на средната брутна работна заплата за предходния период.

Влияние върху пазара на труда

Очакваният ръст на минималната работна заплата ще доведе до увеличение на компенсацията на един нает с 10.2% през 2024 г., според БНБ. Това ще бъде подкрепено от повишената икономическа активност и увеличените възнаграждения в публичния сектор. Въпреки това, ръстът на заплатите изпреварва този на производителността на труда, което може да намали конкурентоспособността на българската икономика в международен план.

Връзка между минималната и средната заплата

Според последните промени в Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година трябва да е 50% от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца. Това осигурява баланс между минималното и средното ниво на заплащане, като същевременно гарантира, че най-ниско платените работници получават справедливо възнаграждение спрямо общото ниво на заплащане в страната.

Ефект върху инвестиционната активност в Русе

Русе, като индустриален и логистичен център, ще бъде засегнат от тези икономически промени по няколко начина:

  1. Увеличаване на разходите за труд: Повишаването на минималната работна заплата ще увеличи разходите за труд за местните предприятия. Това може да доведе до намаляване на маржовете на печалба и евентуално до съкращаване на работни места, ако фирмите не успеят да прехвърлят тези разходи на потребителите чрез по-високи цени.
  2. Привличане на квалифицирана работна сила: Високата минимална работна заплата може да направи региона по-привлекателен за квалифицирани кадри, които търсят по-добри възможности за заетост. Това може да подпомогне развитието на технологичния и индустриалния сектор в Русе.
  3. Инвестиции в автоматизация и технологии: За да компенсират по-високите разходи за труд, много компании може да инвестират в автоматизация и нови технологии. Това ще увеличи нуждата от висококвалифицирана работна сила и може да доведе до създаването на нови работни места в сектора на високите технологии.
  4. Подобряване на инфраструктурата: Повишената икономическа активност и необходимостта от привличане на нови инвестиции ще стимулират местната администрация да подобри инфраструктурата, което е ключов фактор за привличане на чуждестранни инвеститори.
  5. Привличане на работници от трети страни: Повишаването на минималната работна заплата може да направи България и в частност регион Русе по-привлекателни за работници от трети страни. Това може да помогне за справяне с недостига на работна сила и да подкрепи местните предприятия, които имат нужда от квалифицирани работници. Високата минимална работна заплата може да служи като стимул за мигрантите да изберат България като предпочитана дестинация за работа, което ще допринесе за икономическото развитие на региона.

Заключение

Повишаването на минималната работна заплата ще има значително въздействие върху икономиката на регион Русе. Докато увеличените разходи за труд могат да представляват предизвикателство за бизнеса, те също така създават възможности за привличане на квалифицирана работна сила и инвестиции в нови технологии. За да се възползва максимално от тези промени, регионът трябва да се фокусира върху подобряване на инфраструктурата и подкрепата за местния бизнес чрез различни стимули и програми за обучение.

Анализът е направен на базата на публикация на Вера Денизова, вестник Капитал.

---

Следете нашата инициатива и научете повече за новите инвестиции и проекти в региона на Русе на нашите социални профили:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев