ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Ползите от сертификат за Инвеститор Клас А: Защо е важно да се сертифицирате?

17.07.2024

Инвеститорите, които получат сертификат за инвестиция клас „А“ в България, могат да се възползват от множество предимства и стимули, които значително улесняват реализирането на техните проекти. Този сертификат се издава от министъра на икономиката и предоставя редица административни и финансови облекчения. Ето какво трябва да знаете за ползите от сертифицирането и процедурата по издаване на сертификат.

Основни предимства на сертификата за Инвеститор Клас А

  1. Съкратени срокове за административно обслужване: Инвеститорите, които притежават сертификат клас „А“, могат да се възползват от значително съкратени срокове за различни административни процедури. Това включва по-бързо издаване на виза за проектиране, одобрение на инвестиционни проекти и сертификати за пожарна безопасност. Тези облекчения спестяват ценно време и улесняват процеса на реализиране на инвестиционните проекти.
  2. Индивидуално административно обслужване: Сертификатът клас „А“ осигурява индивидуално административно обслужване за инвеститорите. Това означава, че ще получите пълна и точна информация за необходимите документи, срокове и такси по приложимите закони, както и съдействие при издаването и получаването на всички необходими документи. Това значително улеснява преминаването през административните процедури.
  3. Облекчен режим при придобиване на имоти: Инвеститорите със сертификат клас „А“ могат да придобиват право на собственост или ограничени вещни права върху недвижими имоти – частна държавна и частна общинска собственост, без търг или конкурс. Това осигурява по-лесен достъп до необходимите земи и сгради за реализиране на инвестиционните проекти.

Финансови стимули и подпомагане

  1. Финансово подпомагане за инфраструктура: Инвеститорите със сертификат клас „А“ могат да получат финансово подпомагане за изграждане на елементи от техническата инфраструктура, включително мостове, тунели, електрически подстанции и пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води. Това подпомага развитието на инфраструктурата, необходима за успешното реализиране на инвестиционните проекти.
  2. Подпомагане за обучение и осигуровки: Инвеститорите могат да получат финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на лица, заели новите работни места. Освен това, има възможност за частично възстановяване на направените разходи за осигуровки за новоназначените работници и служители, което намалява разходите на работодателите и стимулира създаването на нови работни места.

Процедура по издаване на сертификат

  • Подаване на заявление: За да получите сертификат клас „А“, трябва да подадете заявление по образец до Българската агенция за инвестиции (БАИ). В заявлението следва да посочите мерките за насърчаване на инвестициите, от които желаете да се възползвате, и да приложите инвестиционния проект и необходимите документи.
  • Проверка на документите и оценка на проекта: След подаване на заявлението, изпълнителният директор на БАИ проверява документите и оценява инвестиционния проект. Ако има несъответствия или непълноти, ще бъдете уведомени и ще имате срок от два месеца за отстраняването им.
  • Издаване на сертификат: След успешна оценка и предложение от изпълнителния директор на БАИ, министърът на икономиката издава сертификат за инвестиция клас „А“.

Заключение

Сертификатът за Инвеститор Клас А предоставя значителни административни и финансови облекчения, които улесняват реализирането на инвестиционните проекти и стимулират икономическото развитие на България. За регион Русе, тези предимства могат да се окажат ключови за привличането на нови инвестиции и създаването на нови работни места.

За повече информация относно процедурата по издаване на сертификат за инвестиции клас „А“ и други стимули, моля посетете интернет страниците на Българската агенция за инвестиции и Министерството на икономиката.

---

Следвайте ни за още новини и актуализации:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев