ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Индустриален парк ЛВЗ – Русе: Ключов проект за бъдещето на региона

26.07.2024

На 25 юли 2024 г. беше обявено одобрението на проект за индустриален парк ЛВЗ – Русе, като част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът получи финансиране в размер на 26 млн. лв. от Министерството на иновациите и растежа (МИР). Този проект е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове, което подчертава значимостта му за региона.

Подкрепа от държавата и местната власт

Министърът на иновациите и растежа, доц. Росен Карадимов, подчерта, че Русе е успял да запази своя индустриален облик и е един от водещите индустриални центрове в България. Той заяви, че реиндустриализацията на страната е ключова за бъдещето и че индустриалните паркове ще играят важна роля в привличането на инвеститори, осигуряването на нови работни места и стимулирането на иновациите.

Основни дейности и инфраструктурни подобрения

Проектът за индустриален парк ЛВЗ включва изграждането на модерен индустриален парк на територията на старото предприятие за ремонт на локомотиви и вагони в Източната промишлена зона на Русе. Основните дейности включват:

  • Реконструкция и изграждане на инфраструктура, нова улична мрежа и ремонт на надлез над ЖП линията.
  • Обновяване на моста на ЛВЗ и пътните връзки към ул. „Плиска“ и ул. „Доростол“.
  • Развиване на зелени площи под съоръжението и обособяване на спирка на градския транспорт и паркинг.
  • Изграждане на нов път, който да позволява тежкотоварният трафик да излиза директно от ЛВЗ към бул. „Тутракан“.

Подкрепа за иновации и научноизследователска дейност

Проектът включва създаването на Център за научноизследователска и развойна дейност съвместно с Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това ще осигури възможности за иновации и технологичен напредък в региона, като ще стимулира сътрудничеството между бизнеса и академичните институции.

Влияние върху местната икономика и бизнес общност

Проектът за индустриален парк ЛВЗ – Русе има потенциала да трансформира региона, като привлича високотехнологични инвеститори и създава нови работни места. Това ще допринесе за преодоляване на регионалните дисбаланси и ще предостави нови възможности за местния бизнес. Участието на компании като „Булмаркет ГРУП“ подчертава важността на този проект за икономическото развитие на Русе.

Заключение

Проектът за индустриален парк ЛВЗ – Русе е от голямо значение за бъдещето на региона и представлява пример за успешна работа между държавата, местната власт и бизнеса. Създаването на модерен и високотехнологичен индустриален парк ще стимулира иновациите и икономическия растеж, като предоставя нови възможности за местната общност и инвеститорите.

---

Следете нашата инициатива и научете повече за новите инвестиции и проекти в региона на Русе на нашите социални профили:



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев