ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

2,6 млн. ще отпусне Министерският съвет за Летище Русе

22.12.2021

Решението идва броени дни след като министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане с русенци за възстановяване на полетите от летище Русе и оптимизиране на възможностите за преминаването през Дунав мост.

Общинската администрация работи активно от няколко месеца летището да бъде прелицензирано за вътрешни полети по направлението Русе-София със самолети ATR-72. Покривът и някои от помещенията в сградата вече са ремонтирани от Общината, като кметът заяви, че бъдещи ремонти ще се извършват от общинските предприятия, доколкото е възможно. Проведено бе и анкетно проучване сред жителите на региона, които заявиха голям интерес към пътуването по въздух до столицата.

За реализирането на мащабния проект бе сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера, между които Дойчин Ангелов и Антони Търницов, както и Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия. Те бяха привлечени като консултанти на Община Русе и с тяхна помощ се извърши предварителен финансов и технически анализ за състоянието и готовността на Летище Русе, които бяха представени пред Министерството на финансите и на икономиката.

“Стартирането на вътрешни полети между Русе и столицата при прости метеорологични условия е икономически най-изгодният вариант действащото летище край Щръклево да се развие и да разшири дейността си”, обясни Янко Иванов, собственик на авиопревозвача, който ще оперира първите полети.

По този начин градът и регионът биха излезли от транспортната изолация, в която се намират, възможностите за бизнес и туристическият интерес към Русе ще нараснат, а пътуването на гражданите ще бъде по-бързо и безопасно.

Предвидените 2,6 млн. лв. ще бъдат използвани за разходите, които Община Русе няма да успее да покрие - нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност.



ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021 - 2023
© Снимки: Явор Мичев