ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Ученици от 5 държави развиваха заедно своите дигитални умения

24.02.2023

Днес в Община Русе се състоя заключителната част на проекта „Наслаждавай се на кодирането в Скрач” /Enjoy coding with Scratch Erasmus + project N: 2020-1-LT01-KA229-078064_2/. Инициативата бе насочена към развиване на дигиталните умения на учениците и в нея се включиха и възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. В проекта си партнират 5 държави - България, Литва, Турция, Италия и Северна Македония.

Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. В рамките на инициативата учениците създаваха обучителни материали за своите по-малки съученици от начален етап.

„Щастлив съм, че русенски ученици са имали възможността да почерпят опит от свои връстници от други държави“, каза заместник-кметът Енчо Енчев. Той връчи грамоти за успешно завършения проект на координаторите от всяка от петте държави и благодари на участниците за добрата съвместна работа.

Проектът стартира през 2020 г. и започна с онлайн обучение за учителите, водено от Турция. Бяха осъществени мобилности в РС Македония, Литва, Италия, а в Русе се състоя последната обучителна среща. На всяка от тях се работеше по различни продукти в Скрач - обучителни игри за най-малките по отделни учебни предмети (Македония и Италия), анимиране на приказки (в Литва). По време на срещата “Кодиране на музика” (Code music) всички екипи трябваше да кодират избрана любима мелодия от страните участници. Учениците от НУИ - Русе активно помагаха на връстниците си да четат нотен текст, да го пренесят, редактират и анимират в програмата. По забавен начин бяха представени различни приложения и интерактивни методи за изпълнение и обработка на музика, които биха подпомогнали обучението по предмета.

В рамките на проекта участниците посетиха новата зала “Образование за бъдеще” в Русенския университет, както и Регионалния исторически музей и Еко музея. В контекста на интеркултурния диалог се вписаха посещенията и на Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и джамията “Саид паша”. Петте дни на мобилността допринесоха за обмяната на знания и умения, добри практики, нови приятелства и съвместни идеи, които ще гарантират устойчивост на резултатите от проекта.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021
© Снимки: Явор Мичев