ruse

Новини

icon
icon
icon
icon

Общинските съветници ще гласуват упълномощаването на кмета да подпише споразумението за втори мост между Русе и Гюргево

30.11.2022

На извънредно заседание на Общинския съвет този четвъртък (1 декември) ще се гласува упълномощаването на кмета Пенчо Милков да подпише споразумение за многостранно сътрудничество за реализацията на „Дунав мост 3 при Русе – Гюргево“.

Предложението идва от вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Към него е приложен и проект на самото споразумение.  Действието е в продължение на проведената съвместна среща между Община Русе, Министерството на транспорта и съобщенията, Национална компания железопътна инфраструктура, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, и е продиктувано от факта, че МТС е съ-бенефициер по Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт“ 2021-2027 г.

„Основен приоритет в управлението на общината през този мандат е подобряването транспортната свързаност на Русе, както с останалата част на държавата, така и с Европа и останалия свят. В тази връзка инициирахме редица дискусии и срещи както за изграждането на магистралата Русе – Велико Търново, така и за реализиране на втори мост над река Дунав при Русе. Благодарение на положените усилия в тази насока, има реална възможност третият мост над река Дунав в българския участък на реката да бъде изграден именно в нашата община, въпреки голямата конкуренция, създадена от другите дунавски общини в България.“, заяви Пенчо Милков.

С изграждането на втори мост над река Дунав при Русе ще се създадат възможности за подобряване обслужването на границата и разрешаване проблема с трафика на тежкотоварни автомобили.

Освен упълномощаването на кмета, този четвъртък ще се гласува и одобряването на представител на Община Русе за участие в работната група, която ще реализира проекта. Като такъв е посочен зам.-кметът Магдалина Илиева.ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОФИЛ
НА ОБЩИНА РУСЕ

Разгледайте пълния каталог тук:

Изтегли PDF

Copyright © Ruse 2021
© Снимки: Явор Мичев