УСЛОВИЯ ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС

Авторитетната класация "Правене на бизнес" на Световната банка за 2018 г. поставя България на 50-то място по условия за правене на бизнес измежду 190 държави. Според показателя за разстояние до границата, демонстриращ колко далеч се намира съответната държава спрямо най-добрите практики по света, със стойност от 71.9%, България изпреварва средното за региона на Европа и Централна Азия равнище от 71.3%.

Съгласно най-новия поднационален доклад на банката "Правене на бизнес в Европейския съюз 2017: България, Унгария и Румъния", Русе е лидер в регистрирането на собственост и изпълнението на договори, в сравнение с петте други български града, участващи в изследването – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен.

Започването на бизнес в Русе отнема 17 дни – с 6 дни по-малко от столицата София. Стартирането на бизнес в града изисква предприемачите да преминат през 6 процедури.

 

Източник: Световна банка. 2017. Правене на бизнес в Европейския съюз 2017: България, Унгария и Румъния. Вашингтон, Световна банка. Лиценз: Криейтив комънс Признание CC BY 3.0 IGO

В Русе получаването на разрешително за строеж на обикновен склад, включително и свързването му с вода и канализация, изисква 18 процедури – наравно със столицата и с две по-малко спрямо Пловдив. В същото време, процесът за получаване на разрешително е и най-евтин – 1.9% от стойността на склада, като това е единственият български град, където разходите са под средните за ЕС от 2%.

 

Местни данъци и такси

България предлага едни от най-атрактивните корпоративни данъци в Европа (10%), което я прави една от най-желаните инвестиционни дестинации. 10% е и ставката за облагане доходите на физическите лица.

Въпреки че основната част от данъците в България се определят на национално ниво, общините имат възможност сами да определят някои ставки, отнасящи се до развитието на бизнеса. Повечето от местните данъци и такси в Русе са по-ниски от средните за страната.

 

Корпоративни данъци в други страни спрямо България

Източник: Българска агенция за инвестиции

 

 

 

Данъци и такси в България и Русе

Copyright © Ruse 2018
© Снимки: Явор Мичев
Web Design & SEO by Zashev
Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе