КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ

Русе е град на свободния дух!

Русе е град с многовековна история. Център и кръстопът на различни влияния.

Началото на съвременния град Русе е поставено преди повече от 23 века със създаването на антично пристанище на древните траки. В края на I-ви век римската крепост Сексагинта Приста (от лат. Sexaginta Prista - "Пристанище на 60 кораба") става част от римския дунавски лимес – северната граница на империята. През Средновековието градът съществува като едно селище заедно с днешния румънски град Гюргево. От началото на XVII-ти век Русе се развива като търговски център, пристанището му е особено важно за стокообмена между Централна Европа и Балканите.

През 60-те години на XIX-ти век градът, тогава Русчук, става столица на Дунавската провинция в Османската империя, с територия колкото днешна България. Изграждат се първите индустриални предприятия, железопътна линия. Историята на Русе е свързана с имената на националните герои от епохата на Българското Възраждане. Множество премиери на Модерността в България се случват именно в Русе, като нареждат града сред най-важните културно-исторически центрове в страната. Космополитният дух на града от началото на XX-ти век оживява в творчеството на родения в Русе хуманист Елиас Канети – единственият Нобелов лауреат с български произход. "Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук", си спомня Канети.

Днес Русе посреща своите гости с разнолик културен календар и впечатлява с богато културно-историческо и архитектурно наследство. Над 260 сгради паметници на културата и десетки обекти със знак "Европейско културно наследство" са плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на XIX-ти и началото на XX-ти век видни европейски архитекти и строители за изграждането на градска архитектурна среда без аналог в България. Емблематичните Доходно здание и Паметник на Свободата на централния градски площад будят възхищение. Неслучайно, градът и до днес носи прозвището "Малката Виена".

За да бъде Русе град на културна и творческа динамика, допринася наличието на авторитетни културни организации и институти – Драматичен театър "Сава Огнянов", Държавна опера – Русе, Регионална библиотека "Любен Каравелов", Регионален исторически музей, Русенска художествена галерия, Държавен куклен театър, Клуб на дейците на културата, Общински младежки дом и др.

Разнообразните истории, които Русе разказва, правят региона атрактивно място за туризъм. Град Русе се характеризира с концентрация на хотели, ресторанти и културни атракции, каквито липсват в радиус от 150 км. 73 са регистрираните средства за подслон и места за настаняване, с категоризация от 1 до 4 звезди. Над 70 места за хранене предлагат разнообразна местна, традиционна българска и чуждестранна кухня. Ежегодно, Община Русе организира конкурса "Дунавски Лимес", за да стимулира подобряване качеството на туристическото предлагане.

Русе е разпознаваема дестинация за круизен туризъм. Ежегодно хиляди туристи, предимно от САЩ и Западна Европа, акостират на дунавския бряг в Русе и се отправят на завладяваща разходка, за да установят, че градът съхранява общото европейско наследство, но се отличава със свой собствен стил и характер. Всяка година се увеличава броят на круизните кораби, спиращи в Русе, а с това и броят на чуждестранните туристи и реализираните нощувки. Дунав Турс АД със седалище в гр. Русе е единственият български корабособственик, който осъществява европейски речен круизен туризъм. Водеща в сферата на круизния туризъм е и А.Н. Балкантурс ЕООД. За улеснение и ориентиране на туристите в Русе функционира Туристически информационен център.

В непосредствена близост до Русе се намират обекти, обявени от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство: Ивановски скални църкви, Биосферен парк "Сребърна", Тракийска гробница край с. Свещари, Велико Търново и Арбанаси. На няколко километра се намира скалният манастир "Св. Димитър Басарбовски". Уникалните природни дадености на Дунавското крайбрежие и съхраненото биоразнообразие в Природен парк "Русенски Лом" са допълнителни атракции за активните туристи и пътешественици.

През 2016 г. Община Русе спечели приза в категорията "Община за културно-исторически туризъм" в организирания за първа година от Министерството на туризма конкурс "Годишни награди за туризъм ". 

През 2017 г. Община Русе беше удостоена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с приз за "Най-добро маркетингово позициониране и нови туристически атракции".

Copyright © Ruse 2018
© Снимки: Явор Мичев
Web Design & SEO by Zashev
Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе