ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТНА СИЛА

Демография

В Община Русе живеят над 160 хил. души. Жителите на Област Русе наброяват близо 224 хил. души. Населението на по-широкия Русенски регион, включително хората, живеещи на до 1 час разстояние с кола в едната посока, е  близо 400 хил. души. 220 хил. души от тях са в трудоспособна възраст (между 16 и 63 г.), като над 60% от тях живеят в Област Русе, а останалите са разпределени в областите Разград и Силистра. Над 50 хил. души е младото население под трудоспособна възраст.

Делът на градското население в Област Русе е 78%, при 73% за страната през 2016 г. По-висока е и гъстота на населението – 78.2 души/кв. км, при 64.3 души/кв. км за страната. За сравнение, населението в Община Русе е 284.9 души/кв. км, което я нарежда на едно от първите места в България по този показател.

Населението, живеещо на около час и половина път разстояние от гр. Русе, вкл. от румънска страна, в рамките на трансграничната агломерация Русе-Гюргево-Букурещ, наброява над 3.5 млн. души.

Copyright © Ruse 2018
© Снимки: Явор Мичев
Web Design & SEO by Zashev
Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе Инвестиционен профил на Община Русе